Sabtu, 13 Ogos 2011

RESEPI BERGEDEL DAGING



Seri wangi beri resepi Bergedel Daging dari web TryMasak Online, resepi yang paling mudah yang kadang kala orang tak tau nak buat. Dalam bulan puasa ni seri wangi suka berkongsi untuk semua mencuba sendiri, cepat mudah dan senang dimasak.



Bahan:
1) Daging cincang (100g)
2) Kentang - direbus (2 biji)
3) Saderi - dicincang (2 batang)
4) Daun Bawang - dipotong nipis (2 tangkai)
5) Bawang goreng (2 sudu)
6) Telur (2 biji)
7) Serbuk ketumbar (1/2 sudu kecil)
8) Serbuk jintan manis (1/2 sudu kecil)
9) Serbuk jintan putih (1/4 sudu kecil)
10) Serbuk lada sulah (1/2 sudu kecil)
11) Gula (secukup rasa)
12) Garam (secukup rasa)



Cara:


Lenyek kentang rebus hingga hancur.


Campur dengan semua bahan lain kecuali telur. Gaul sebati 
membentuk doh.
Bentukkan adunan menjadi bulat kecil.
Masukkan telur ke dalam mangkuk dan pukul bersama sedikit 
garam.
Panaskan minyak.
Celupkan bebola ke dalam telur dan leperkan sedikit 
sebelum menggoreng. Balik-balikkan supaya masak rata.
Apabila garing, angkat dan toskan minyaknya. Hidang 
bersama sos cili.



Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Thak You For Your Comment