Isnin, 28 Mac 2011

KEPERLUAN IBU BERSALIN UNTUK DI BAWA KE HOSPITAL

Seri wangi nak bagi tau kepada ibu-ibu muda yang akan melahirkan anak pertama persediaan yang perlu dibawa  ke hospital kerajaan. Persediaan untuk baby dan ibu kerana bukannya semua yang tau apa yang harus dilakukan sebab ibu-ibu muda yang tinggal di bandar jauh dari ibubapa dan kadang-kala terpaksa menguruskan diri sendiri. Buat ibu-ibu yang buntu di sini seri wangi nak bagi tau sedikit-sebanyak apa yang mesti dibawa semasa tiba waktunya hendak bersalin.

Persediaan untuk baby

*   Baju/seluar panjang baby -  6 helai
*   Barut baby - 6 helai
*   Sarung tangan/setokin baby -  6 pasang
*   Topi Baby/Penutup kepala -  2 
*   Tuala mandi baby - 1 helai
*   Pampas Size kecil  -  4 pack
*   Lampin  -  1 pack
*   Blanket  -  1 helai
*   Baju sejuk - 2 helai
*   Minyak baby - Minyak Kayu Putih untuk perut
*   Botol susu jika perlu
*   Satu tin susu tepung baby jika perlu
*   Tisu baby
*   Losen/Baby Oil/Shampoo - 1 botol

Persediaan untuk ibu 


*  Baju lengan panjang dan longgar -  5 helai
*  Kain batik    -  5 helai
*  Baju sejuk -  1 helai
*  Stokin tebal dan panjang hingga betis - 2 pasang
*  Tuala mandi - 1 helai
*  Tuala muka/tisu muka
*  Tuala Wanita bertali -  5/6 pack
*  Seluar dalam/seluar dalam pakai buang   -  5/6 helai
*  Baju dalam khas yg boleh dibuka -  5/6 helai
*  Termos Air Panas
*  Air mineral/Susu Tepung/Milo
*  Jus Ole Vera/Jely Gamat diminum selepas bersalin
*  Sadle/selipar
*  Sabun mandi/ubat gigi/berus gigi/bedak/shampoo/cuci muka
*  Bengkung moden selepas bersalin dan berada di hospital

Keperluan Semasa Pendaftaran


*  I/C
*  Kad Kesihatan ibu mengandung
*  Guarantee Letter
*  Kad Insurance jika ada
*  Surat dari majikan jika diperlukan
*  Surat dari hospital/klinik jika ibu mempunyai masalah kesihatan
*  Handphone/charges/duit syilling jika menggunakan telefon awam


Untuk pengetahuan ibu-ibu tanda-tanda datang gesa hendak bersalin biasanya apabila kita terasa semakin kerap sakit setiap 5 minit di pinggang, di ari-air macam segugut, rasa macam nak buang air besar, datang tanda iaitu sewaktu buag air kecil keluar darah bercampur lendir atau ketuban pecah dan keluar banyak air tetapi tidak rasa sakit hendak bersalin cepat-cepatlah ke hospital.

Ahad, 6 Mac 2011

VIDEO PEMBEDAHAN BERSALIN



      Kalau berani tengoklah video pembedahan bersalin ni.....tentu ngerikan? banyak sebab kenapa kita tidak boleh bersalin secara normal. Kebanyakan wanita seboleh-bolehnya mahu bersalin secara normal kerana bersalin secara normal tidak banyak masalah selepas bersalin dan penjagaan ketika di dalam pantang pun senang untuk diuruskan serta pergerakan pun bebas.

      Bersalin secara pembedahan sememangnya banyak risiko, bila tengok video ni terasa ngeri dan lihatlah sendiri perut kita yang berlapis-lapis tu dipotong untuk mengeluarkan bayi kita, tengok pun kita dah rasa takut dan untuk menjaga semasa dalam pantang bukanlah mudah. Punca kita terpaksa bersalin secara pembedahan biasanya berkaitan dengan kesihatan seperti kencing manis, darah tinggi, tulang punggung tidak boleh membuka, baby songsang, uri di bawah dan keluar darah dan  'over due' hingga seminggu dari tarikh bersalin.

       Tentang pemakanan pun kena lebih pantang dari orang bersalin normal. Suka atau tidak kenalah ikut dan pergerakan pun terhad. Sakit di tempat luka pembedahan janganlah nak cakap mestilah sakit, bergerak atau batuk-batuk pun sakit kat perut tu. Tapi....pembedahan zaman moden ni lebih beruntung kerana cara pembedahan lebih moden dan cuma di bedah di bahagian bawah perut dan cepat sembuh. Jika dibandingkan pembedahan cara lama, kita dibedah di tengah-tengah perut, bayangkan perut kita di bedah memanjang dan dijahit, rupa perut pun hodoh dan nak jaga pun susah. 

       Biasanya nak pakai bengkung memanglah tak boleh, kalau tak pandai jaga alamatnya perut buncit, kalau nak pakai pun kena tunggu luka bedah betul-betul baik untuk pakai bengkung. Jadi kenalah betul jaga pemakanan semasa dalam pantang, banyak yang perlu dielakkan seperti ayam, telur dan ikan kembung, sadin dan banyakkan makan ikan haruan, gamat dan jus olevera. Tapi.....jangan risau kerana sekarang ni dah ada bengkung khas untuk orang yang bersalin secara pembedahan, cara pemakaian dan jenis bengkungnya pun tak sama dengan bengkung biasa dan selamat untuk dipakai macam orang bersalin normal. Laman web ni seri wangi jumpa secara tak sengaja dan tak salah untuk berkongsi dengan anda semua dan banyak lagi set-set bersalin dan rempah mandian yang dijual di laman web ni. Jika anda nak membeli bengkung ni boleh cari di laman web ni: http://www.bengkungmoden.com.